Collectief Elan(d) is een Gents performerscollectief. Binnen dit collectief verenigen zich drie vrouwelijke makers/performers met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie. Chloé Geers, Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans vormen een ongewone combinatie, maar één die speelse performances oplevert waarin het publiek de hoofdrol krijgt. Ontmoeting loopt als een rode draad doorheen hun werk, waarin ze bewust de passieve rol van het publiek doorbreken en spelen met alternatieve publieksopstellingen.
De drie makers bundelden hun krachten voor het eerst in 2015 voor de creatie van The Girl With Too Many Bags i.s.m. Croxhapox (Gent) en Het Huis Utrecht. Na een residentie bij Kunstencentrum VIERNULVIER evolueerde het project tot In between spaces, een voorstelling die in première ging op TAZ#2017 en tourde langs verschillende huizen in Vlaanderen en Nederland.
Hun tweede creatie Loving is Allowed ging eind 2019 in première bij LOD Muziektheater. Het is een productie van LOD, gecoproduceerd door Kunstencentrum VIERNULVIER en ondersteund door de Vlaamse Overheid en Stad Gent. Ze betrokken de toeschouwers zo nauw mogelijk bij hun maakproces door regelmatig materiaal uit te proberen met publiek erbij. De voorstelling tourde gezien corona 2021 en 2022 en zal in 2023 ook nog te beleven zijn.
In 2021 deden ze vooronderzoek in de publieke ruimte voor het project I think we need to talk, een cocreatie met Manoeuvre. Dit onderzoek werd ondersteund door C-TAKT, workspacebrussels, Kunstencentrum VIERNULVIER, De Grote Post, KAAP, CAMPO & Manoeuvre. In 2022 werd de voorstelling I think we need to talk samen met Carli Gellings gecreëerd. Dit met de steun van Stad Gent, De Vlaamse Overheid, C-TAKT, workspacebrussels, Kunstencentrum VIERNULVIER, STUK, De Grote Post, Kunstencentrum BUDA en DURF2030.
In 2023 staat hun vierde project RauwRouw op de planning, een participatieve jongerenvoorstelling rond rouw en verlies die voortbouwt op voortrajecten waarbij ze met jongeren op zoek gaan naar hoe je rouw kan delen en vormgeven. Het eerste voortraject (2021) kreeg steun van de Vlaamse Overheid en werd ontwikkeld in samenwerking met Destelheide, Centrum-West D’Broej en Wim De Winne. In 2022 volgde een traject bij CC De Herbakker samen met enkele jongeren van De Waai.