Collectief Elan(d) is een performerscollectief waarin zich drie vrouwelijke makers/performers met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie verenigen. Chloé Geers, Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans vormen een ongewone combinatie, maar één die speelse performances oplevert waarin het publiek de hoofdrol krijgt. Ontmoeting loopt als een rode draad doorheen hun werk, waarin ze bewust de passieve rol van het publiek doorbreken en spelen met alternatieve publieksopstellingen.

De Cooman, Geers en Huysmans nodigen het publiek uit om gaandeweg te evolueren van ‘passieve toeschouwer’ naar ‘actieve participant’ en dat doen ze op een open, niet-dwingende manier die veel inzicht verraadt in sociale dynamieken. Ze slagen er ook in om de interactie met het publiek zo te theatraliseren, waardoor je tegelijk binnen en buiten de voorstelling staat.”

Juryverslag TAZ 2017, 5 augustus 2017

De drie makers bundelden hun krachten voor het eerst in 2015 voor de creatie van The Girl With Too Many Bags i.s.m. Croxhapox (Gent) en Het Huis Utrecht. Na een residentie bij Kunstencentrum VIERNULVIER evolueerde het project tot In between spaces, een voorstelling die in première ging op TAZ#2017 en tourde langs verschillende huizen in Vlaanderen en Nederland.

“In between spaces omzeilt de clichés van het genre en speelt een verfrissend spel met kijken en bekeken worden, waar het theater in se om draait.”

Filip Tielens, De Standaard, 5 & 6 augustus 2017

Daarop volgde hun tweede voorstelling Loving is Allowed. Een danstheater feest waarin ze de sociale dynamieken en onderlinge relaties van het deelnemende publiek blootleggen. Een sociologisch spel vol met theatrale en speelse elementen.

“Dansen is performen – die gedachte echoot in Loving is Allowed, een unieke mix van silent disco, theater en sociaal experiment. In deze silent disco horen wij toekomstmuziek.”

Standaard, Gilles Michiels, 19 december 2019

Hun derde productie I think we need to talk startte als onderzoeksproject in de publieke ruimte, in nauwe samenwerking met Manoeuvre. De sociale wollen sculptuur-installatie transformeerde tot een speelse familievoorstelling waarbij een roze wollen wereld zich voor de ogen van het publiek ontrolt.

Naast hun gezamenlijke projecten, scheppen ze ruimte om hun eigen artistieke praktijk uit te bouwen onder naam van Collectief Elan(d). Daarom is sinds 2023 Collectief Elan(d) een platform voor zowel hun collectieve als persoonlijke projecten.

Katrijn De Cooman
Chloé Geers
Jitse Huysmans