About

Collectief Elan(d) is een Gents performerscollectief. Binnen dit collectief verenigen zich drie vrouwelijke makers/performers met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie. Chloé Geers, Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans vormen een ongewone combinatie, maar één die speelse performances oplevert waarin het publiek de hoofdrol krijgt. Ontmoeting loopt als een rode draad doorheen hun werk, waarin ze bewust de passieve rol van het publiek doorbreken en spelen met alternatieve publieksopstellingen.

Katrijn De Cooman (1991) behaalde in 2016 haar master Autonome Vormgeving aan het KASK en in 2018 studeerde ze af als theaterdocent/regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Naast Collectief Elan(d) werkt ze als freelance (bewegings)theaterdocent en -maker bij o.a. Kopergietery, Wisper, Schouwburg Kortrijk, Hetpaleis, Veerman, Odisee Hogeschool, NTGent, Victoria Deluxe en Platform K. Als actrice/speler is ze o.a. te zien in kortfilm ‘Onze Grond’ van Loula Burnus en voorstelling ‘I forgot’ van Oksana Sankova.

Chloé Geers​ (1991) studeerde choreografie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg). Ze werkt als dansdocent bij MUDA (kunstsecundair onderwijs) en DKO STAP Roeselare. Naast Collectief Elan(d) is ze actief als danser en maker voor diverse projecten. Ze werkte o.m. samen met Opera Gent, Platform K, Julie Cafmeyer, Mus-e Belgium en Deewee.

Jitse Huysmans (1991) studeerde dramatherapie en werkte als dramatherapeut binnen de forensische zorg. Ze maakte o.m. sociaal-artistieke voorstellingen i.s.m. Stad Gent, OCMW en Kras, en speelde mee in een theatervoorstelling over justitie van U move 4 Peace. Momenteel werkt ze als theaterdocent bij diverse organisaties als STAP Roeselare, hetpaleis, Schouwburg Kortrijk, NTGent en Veerman. Samen met Frank Dierens werkt ze momenteel aan een nieuwe voorstelling voor het Scheldeoffensief  ‘BRUT-a-l’air.’

De drie makers bundelden hun krachten voor het eerst in 2015 voor de creatie van The Girl With Too Many Bags i.s.m. Croxhapox (Gent) en Het Huis Utrecht. Na een residentie bij Vooruit evolueerde het project tot In between spaces, een voorstelling die in première ging op TAZ#2017. De voorstelling toerde langs huizen en festivals als CC Mechelen, Jonge Hartenfestival, Frascati, CAMPO, CC De Schakel, Het Huis Utrecht, CC Wevelgem, CC De Steiger, Schouwburg Kortrijk, Leietheater, 30CC en binnenkort in hetpaleis.

In de tussentijd creëerden Jitse Huysmans en Katrijn De Cooman nog Grote parade en klein garnizoen (CAMPO / Klein festijn) met Chloé Geers als artistieke coach.

Hun tweede creatie Loving is Allowed ging eind 2019 in première bij LOD Muziektheater. Het is een productie van LOD, gecoproduceerd door Kunstencentrum Vooruit en ondersteund door de Vlaamse Overheid en Stad Gent. Voor de ontwikkeling van dit project gingen de makers in residentie bij Het Huis Utrecht, CAMPO, Schouwburg Brugge, LOD en Vooruit. Ze betrokken de toeschouwers zo nauw mogelijk bij hun maakproces door regelmatig materiaal uit te proberen met publiek erbij. Zo lieten ze o.a. tijdens DUIK (Max Last Leuven) en ‘150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg: van kop tot teen’ (Schouwburg Brugge) work-in-progress zien. De geplande tournee is door de coronacrisis verplaatst naar latere data. Bevestigde speelplekken zijn Bijloke Wonderland, CC Ter Dilft, CC De Brouckere, CC Mechelen, CC Nova, 30CC, CC Belgica, CC De Factorij, CC De Spil, Leietheater, CC De Schakel, C-mine en Schouwburg Kortrijk.

In 2021 deden ze vooronderzoek in de publieke ruimte I think we need to talk. Dit onderzoek werd ondersteund door C-TAKT, workspacebrussels, Kunstencentrum Vooruit, De Grote Post, KAAP (Dansand!), CAMPO & Manoeuvre. Ze toonden al work-in-progress tijdens Winternights, Open Studios van workspacebrussels en tijdens Dansand! van KAAP in Oostende. In 2022 wordt het onderzoek doorgetrokken naar de studio.

In 2023 staat hun vierde project RauwRouw op de planning; Een participatieve jongerenvoorstelling rond rouw en verlies. Dit bouwt voort op voortrajecten waarbij collectief Elan(d) met jongeren op zoek gaan naar hoe je rouw kan delen en vormgeven. Het eerste voortraject (2021) kreeg steun van de Vlaamse Overheid en werd ontwikkeld in samenwerking met Destelheide, Centrum-West D’Broej en Wim De Winne (Nevski Prospekt). Hieruit volgt een traject bij CC De Herbakker en De Veerman. Mogelijks met ondersteuning van Victoria Deluxe.

Verder is Collectief Elan(d) in gesprek met andere plekken zoals DE Studio, Bronks, Arenberg, Het Huis Utrecht, Cement festival, Jonge hartenfestival, Over het IJ, Theater aan Zee, CC Lier,  CC Blankenberge, CC Berchem, Het Nationale theater Den Haag en Via Zuid voor spreiding in Nederlands Limburg. Ze staan tevens in contact met Gie Baguet (Frans Brood) voor de verkoop van zowel hun eerder werk als het nieuwe project I think we need to talk.