About


Collectief Elan(d) is een Gents performerscollectief. 
Binnen dit collectief verenigen zich drie vrouwelijke makers/performers met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie. Chloé Geers, Jitse Huysmans en Katrijn De Cooman vormen een ongewone combinatie, maar één die speelse performances oplevert waarin het publiek de hoofdrol krijgt. Ontmoeting loopt als een rode draad doorheen hun werk, waarin ze bewust de passieve rol van het publiek doorbreken en spelen met alternatieve publieksopstellingen.

  

Katrijn De Cooman (°1991, BE) behaalde in 2016 haar master Autonome Vormgeving aan het KASK en in 2018 studeerde ze af als theaterdocent/regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Naast Collectief Elan(d) werkt ze als freelance (bewegings)theaterdocent en -maker bij o.a. Kopergietery, Wisper, Schouwburg Kortrijk, Hetpaleis, Veerman, Odisee Hogeschool, NTGent, Victoria Deluxe en Platform K. Als actrice/speler is ze o.a. te zien in kortfilm ‘Onze Grond’ van Loula Burnus en voorstelling ‘I forgot’ van Oksana Sankova.

  

Chloé Geers (°1991, BE) studeerde na haar studies aan het MUDA kunstsecundair, choreografie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Ze werkt als dansdocent bij het MUDA kunstsecundair en DKO STAP Roeselare. Naast Collectief Elan(d) is ze actief als danser en maker in diverse projecten. Ze werkte onder meer samen met Opera Gent, Platform K, Julie Cafmeyer, Mus-e Belgium en Deewee.

  

Jitse Huysmans (°1991, BE) behaalde in 2016 haar Banaba in dramatherapie en werkte tot voor kort als dramatherapeut binnen de forensische zorg. Ze zet het krachtig medium drama in bij verschillende doelgroepen. Zo maakte ze o.a. sociaal artistieke voorstellingen i.s.m. Stad Gent, OCMW en Kras & speelt ze mee in een theatervoorstelling over justitie van U move 4 Peace (Pax Christi). Momenteel werkt ze als theaterdocent bij diverse organisaties zoals STAP Roeselare, het scheldeoffensief, Schouwburg Kortrijk, NTGent & Veerman.

  

De drie makers bundelden hun krachten voor het eerst in 2015 voor de creatie van The Girl With Too Many Bags i.s.m. Croxhapox (Gent) en Het Huis Utrecht. Na een residentie bij Vooruit evolueerde het project tot In between spaces, een voorstelling die in première ging op TAZ#2017. De voorstelling toerde langs huizen en festivals als CC Mechelen, Jonge Hartenfestival, Frascati, CAMPO, CC De Schakel, Het Huis Utrecht, CC Wevelgem, CC De Steiger, Schouwburg Kortrijk, Leietheater en 30CC. 

In de tussentijd creëerden Jitse Huysmans en Katrijn De Cooman nog Grote parade en klein garnizoen (CAMPO / Klein festijn) met Chloé Geers als artistieke coach.

  

Hun meest recente creatie Loving is Allowed ging eind 2019 in première bij LOD Muziektheater. Het is een productie van LOD, gecoproduceerd door Kunstencentrum Vooruit en ondersteund door de Vlaamse Overheid en Stad Gent. Voor de ontwikkeling van dit project gingen de makers in residentie bij Het Huis Utrecht, CAMPO, Schouwburg Brugge, LOD en Vooruit. Ze betrokken de toeschouwers zo nauw mogelijk bij hun maakproces door regelmatig materiaal uit te proberen met publiek erbij. Zo lieten ze o.a. tijdens DUIK (Max Last Leuven) en ‘150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg: van kop tot teen’ (Schouwburg Brugge) work-in-progress zien. De geplande tournee is door de coronacrisis gedeeltelijk geannuleerd en verplaatst naar latere data. Bevestigde speelplekken zijn Bijloke Wonderland, CC Het Gasthuis, CC Ter Dilft, CC De Brouckere, CC Mechelen, CC Nova, 30CC, CC Belgica, CC De Spil, Leietheater, CC De Schakel en Schouwburg Kortrijk.

  

In 2021-2022 staat de nieuwe creatie I think we need to talk op de planning, een project voor de publieke ruimte dat wordt ondersteund door C-TAKT, workspacebrussels, Vooruit, De Grote Post, KAAP (Dansand!) en Manoeuvre.