Collectief Elan(d) is een Gents performerscollectief. Binnen dit collectief verenigen zich drie vrouwelijke makers/performers met een achtergrond in choreografie, regie en creatieve therapie. Chloé Geers, Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans vormen een ongewone combinatie, maar één die speelse performances oplevert waarin het publiek de hoofdrol krijgt. Ontmoeting loopt als een rode draad doorheen hun werk, waarin ze bewust de passieve rol van het publiek doorbreken en spelen met alternatieve publieksopstellingen.

De drie makers bundelden hun krachten voor het eerst in 2015 voor de creatie van The Girl With Too Many Bags i.s.m. Croxhapox (Gent) en Het Huis Utrecht. Na een residentie bij Vooruit evolueerde het project tot In between spaces, een voorstelling die in première ging op TAZ#2017. De voorstelling toerde langs huizen en festivals als CC Mechelen, Jonge Hartenfestival, Frascati, CAMPO, CC De Schakel, Het Huis Utrecht, CC Wevelgem, CC De Steiger, Schouwburg Kortrijk, Leietheater en binnenkort in C-mine en Hetpaleis.

In de tussentijd creëerden Jitse Huysmans en Katrijn De Cooman nog Grote parade en klein garnizoen (CAMPO / Klein festijn) met Chloé Geers als artistieke coach.

Hun tweede creatie Loving is Allowed ging eind 2019 in première bij LOD Muziektheater. Een productie van LOD, gecoproduceerd door Kunstencentrum VIERNULVIER en ondersteund door de Vlaamse Overheid en Stad Gent. Voor de ontwikkeling van dit project gingen de makers in residentie bij Het Huis Utrecht, CAMPO, Schouwburg Brugge, LOD en Vooruit. Ze betrokken de toeschouwers zo nauw mogelijk bij hun maakproces door regelmatig materiaal uit te proberen met publiek erbij. Zo lieten ze o.a. tijdens DUIK (Max Last Leuven) en ‘150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg: van kop tot teen’ (Schouwburg Brugge) work-in-progress zien. De geplande tournee is door de coronacrisis verplaatst naar latere data. Bevestigde speelplekken zijn LOD Muziektheater, CC Brugge, CC Ter Dilft, CC De Brouckere, CC Mechelen, CC Nova, 30CC, CC Belgica, CC De Spil, Leietheater, CC De Schakel, C-mine en Pilar Brussels.

In 2021 deden ze vooronderzoek in de publieke ruimte I think we need to talk, een cocreatie met Manoeuvre. Dit onderzoek werd ondersteund door C-TAKT, workspacebrussels, Kunstencentrum VIERNULVIER, De Grote Post, KAAP (Dansand!), CAMPO & Manoeuvre. 

In 2022 wordt de voorstelling samen met Carli Gellings gecreëerd. Dit met de steun van Stad Gent, De Vlaamse Overheid, STUK, 30CC, Kunstencentrum BUDA en DURF2030.

In 2023 staat hun vierde project RauwRouw op de planning, een participatieve jongerenvoorstelling rond rouw en verlies die voortbouwt op voortrajecten waarbij ze met jongeren op zoek gaan naar hoe je rouw kan delen en vormgeven. Het eerste voortraject (2021) kreeg steun van de Vlaamse Overheid en werd ontwikkeld in samenwerking met Destelheide, Centrum-West D’Broej en Wim De Winne (Nevski Prospekt). Hierna volgt nog een traject bij CC De Herbakker.